субота, 20. јун 2009.

Говорне мане

Пратио сам последње заседање Скупштине општине Србобран. Писао о томе за Србобран.нет. Учинило ми се да је најзанимљивије размимоилажење на релацији између Гајина и коалиције окупљене око њега и туринаца који без њега, што се њему не свиђа, контролишу МЗ Турија. Кога то интересује, прича је на инфо порталу.

Овде сам хтео да укажем на нешто друго. Наиме, треба да се бира директор Дома културе. Од како је Влада Николић добио отказ, дужност директора у Дому културе обавља његов имењак Мудрински. Очигледно да је задовољио,то је бар јасно, јер да би могао и он да конкурише за директора, морала је Скупштина да промени статут Дома културе. До сада је на ту функцију могао да конкурише само неко ко је завршио факултет, а од сада ће то моћи и са средњом школом. Дакле, моћи ће и Влада Мудрински. Лично немам ништа против, ако то уопште некога интересује. Међутим, занимљива је била расправа у Скупштини на тему промене статута. Највећи противници, показало се, ове промене су били одборници СРС. Тако испаде да је СРС некаква елитистичка странка, којој је образовање јако важно и на првом месту. Они у СО Србобран имају осам одборника и гле чуда, ако сам добро рачунао, највише факултетски образованих.

Оно што ме је потакло да напишем овај текст је ипак говор једне одборнице СРС која је говорила на тему измене статута Дома културе и отварања могућности да Влада Мудрински може да конкурише на место директора. Да ли ће он уопште конкурисати видећемо, али на основу изреченог за говорницом Скупштине за радикале је то готова ствар. Они промену статута виде као намештање да се Влада Мудрински запосли као директор. Да не буде више вршилац. Легитимно и они то могу тако да сагледавају, али начин на који је покушала да доскредитује Владу Мудринског, одборница чије име намерно не желим да поменем је скандалозан. Замерила му је што има "говорну ману" и покушала да објасни да је то нешто што њега дисквалификује (очигледно по радикалским начелима, јер нису реаговали), из трке за директорско место у Дому културе.

И тако, одједном испоставило се да ни радикалима више није било важно да ли ће директор Дома културе имати факултет и колико је образован. Важне су неке друге ствари. У конкретном случају да ли има "говорну ману".

Овакав начин размишљања даје ми за право да мало маштам шта би било када би радикали на пример победили на изборима и добили моћ да доносе одлуке.
Схватио сам да међу водећим људима у култури не би било места за све који имају и најмању "говорну ману". Претпостављам да у здравству не би било места за оне који имају било какву, не дај Боже, болест. Морали би да пуцају од здравља. И најмања прехлада би вероватно била довољна за отказ.О неким хроничним болестима да ни не говорим. Ко зна шта би било са свим оним лекарима, који можда болују од бронхитиса, гастритиса и осталих итиса. Не би им ја био у кожи.У спорту би могли да раде само атлетски грађени. Директор неког спортског ресора морао би да буде у најмању руку мистер универзум.
Могу да ширим ову тему у бескрај. Ко би например био виђен за образовање, полицију, војску, економију, али не бих вас замарао овом приликом.Мислим да је ово сасвим илустративно за оно што сам хтео да кажем.Једино око чега имам дилему је - ко би могао да да се бави политиком? Које би он критеријуме морао да задовољи? Да ли би било довољно да брани интерес бирача, или ми морао да има плаве очи, да не буде клемпав, носи раздељак на леву страну и томе слично?!

Познајем одборницу која је испалила ту врућу паролу да директор једног, обичног, сеоског Дома културе не може да буде нико са "говорном маном". Рече она и остаде жива, Боже мој, нећемо га разумети.Мислећи, вероватно на огромну већину нас, 'ајте молим вас, који говоримо књижевним језиком, без акцента. Успут, радикали су баш по томе познати. Свака им је на месту...

Мислим да се одборница мало занела. Да је понела атмосфера и да није баш много размишљала о начину како да каже да се она не слаже са већином у Скупштини.Није то лоша жена, колико знам и сигуран сам да се ујела за језик, чим је изговорила овакву глупост.Желим да верујем да ће се због овог говорног испада дуго кајати, а Влади Мудринском и свима осталима који имају било какву различитост, упутити искрено извињење. То би било лепо. Мислим да нисам једини који то од ње очекује. Има нас много. Ту пре свега мислим на различите бираче.Пре свих, огроман број несавршених људи са различитим манама (већина одлучује о томе шта је мана), или како мислим да је коректније, особеностима и различитошћу у односу на већину. Ту си и многи од нас, који је лично познајемо и које је просто непријатно изненадила. Од ње очекујемо много више у Скупштини. Може она много боље од оваквих говорних испада.

И тако дођосмо до тога да изгледа није важно како ко говори, него шта говори. Сада можемо да отворимо расправу шта је говорна мана? Да ли то, што неко не може да изговори понеко слово, или муца, или је можда већа говорна мана, када неко говори језиком који вређа, понижава и уједа.Језиком који је разумљив, али непродуктиван. Који не доприноси, него прави штету.

И још нешто за крај. Одборници с'друге стране искористили су овај вербални дебакл одборнице СРС. Поскакали су и добацивали са својих места да и Воја Шешељ има говорну ману. Нисам био са Владом Мудринским, али мислим да је помислио - немојте ме више бранити молим Вас! Какве ја имам везе са Шешељом?! Да неће и он да конкурише на место директора Дома Културе?! Из Хага...

14 коментара:

Анониман је рекао...

Ne znam odakle da pocnem...Slusala sam skupstinu i dan danas sam pod utiskom, mozda ispravnije i tacnije , Sokirana sam!...Ali ne zato sto sam ovo prvi put cula iz usta predstavnika naroda ,narodnih odbornika, nego sto je to postala praksa, nesto sto je normalno i nesto s cim svi treba da se pomorimo....To je tako pa je tako.Ali ne mogu ...nesto mi neda da cutim.Zar treba da se pomirim s cinjenicom da zivim u okruzenju gde je normalno nekog diskriminisati, diskreditovati i opaljivati mu etikete ....u najmanju ruku Zigosati zato sto mi se ne dopada kako on govori, kako izgleda ,isticati ono sto sam covek ne moze da promeni, a da pri tom ne uzimati u obzir sve njegove kvalitete i vrline, sposobnosti...Za mene licno, nedopustivo je da se neko ko ima javnu funkciju....ej izabran od samih gradjana opstine , koristi govor mrznje zeleci da diskredituje odredjenu licnost(bila ona javna ili ne , sasvim je svejedno) zaboravljajuci pri tom da se na taj nacin obraca gradjanima (slusaocima radija) medju kojima je sigurno neko ko ima "neku manu"i koji ce se licno osetiti pogodjen , posramljen i nedovoljno vredan ....osecace se kao najobicnije nistavilo. Treba da bude posramljen jer je COVEK.U prvi mah rekla bih gospodja je neodgovorna,nepromisljena i napaljena da je neka strasna seoska politicarka, sto i jeste , a kasnije mi se pali sijalica i rekla bih sta takvi ljudi(poput gospodje i vecine odbornika) rade na javnoj funkciji?....ali svako je sebi ja i treba da odgovara za svoje postupke.Odavno slusam razne seoske politicare koji stvarno misle da imaju sta da kazu ovom narodu , ali sve manje vidim i cujem one koji vode racuna kakvu poruku salju biracima koji ce vec sutra izaci na izbore i glasati.Govor mrznje , diskreditacija su normalni kod nasih lokalnih politicara.Treba poceti od glave....riba se cisti od glave.Istine radi , sam predsednik opstine koji bi trebalo da prvi medju jednakima skoro svaki svoj javni nastup(radio,skupstinu)koristi da nekoga ko mu u tom trenutku smeta ,zigose nazivajuci ljude ,a bilo je slucajeva i tinejdzere , hostaplerima, idijotima ,vucibatinama, lazovima,raznim pogrdnim imenima.Naravno , svako iole normalan bi rekao da je tako nesto nedopustivo u javnom govoru i da politika vise nije ta koja trpi tu vrstu bahatosti i prostakluka.S druge strane isti ti predstavnici naroda su zasticeni ko beli medvedi i koriste najrazlicitije mehanizme da se obracunaju sa politickim neistomisljenicima ne vodeci racuna sta i kako govore, valjda misle da se na takav nacin skupljaju politicki poeni.Sve se utrkuju i trude ko ce dobiti titulu najodvratnijeg....a posebna prica sto najvise povredjenih ima upravo medju obicnim ljudima koji ubiru plodove njihovog politickog amaterizma....E pa kad moze predsednik opstine sebi da uprilici takav luksuz i da se prostaci i bahati ,diskredutuje i diskriminise zasto ne bi mogla neka odbornica? Verovarno je provalila da to pali kod siroke publike(biraca)...mozda jednog dana i ona postane predsednik opstine.
Da se pitam , a ne pitam se....kad pocne skupstine (pod uslovom da imaju kvorum)najmanje polovini odbornika na celu sa predsednikom opstine otvorila bih sirom vrata velike sale i poslala ih kuci da se skoncentrisu i da u svojoj sobi , spajzu ,pred ogledalom, gde god zele pljuju, vredjaju ...jer takvo ponasanje je samo tamo dozvoljeno.-Nisu oni dorasli da budu na tom mestu jer oni realno prave stetu velikoj vecini koja zeli mirno da zivi u ovoj nasoj vojvodjanskoj varosi.
I ne treba predsednik opstine da brani Vladu jer se niko ne stiti na takav nacin.Branio ga je isticuci opet "mane" nekog tamo koji sedi u Hagu i koji ne moze da mu odgovori.Prvi put kad na celu opstine i kada medju odbornicima budu sedeli ljudi koji isticu necije kvalitete , sposobnosti, talenat ,obrazovanje znacu da se nesto u nasem drustvu promenilo da se promenio sistem vrednosti.... znacu da smo postali bolji , da napredujemo i da sistem vrednosti nije nesto o cemu raspravljati i koji ce ljude deliti na one s manom i one bez mane.

Vladimir Mudrinski је рекао...

Ok,simpatičan tekst sa sve Djuletom na kraju.Onako kako i jeste.Način obraćanja i neke kvalifikacije, izrečene na samoj Skupštini, ne bih ovim putem komentarisao, činjenica da niko čak i u negativnom kontekstu nije pokušao da oceni moj jednogodišnji rad, pardon, mene i mojih kolega, dovoljno govori u celoj ovoj priči, nego bih se osvrnuo na sam tekst.
Kao prvo i ti Saša, kao i neki odbornici u prvi plan stavljaš Vladu Nikolića, ne znam zbog čega, jer sam ja gde sam, umesto njega isto koliko je on umesto Janje Maričić, ili ona umesto Nataše Janković, ili ona umesto Dušana Jeftića, ili on umesto Milana Trifunovića...
Srbobran i njegov Dom kulture su večni, svi mi ostali smo tu nekako u prolazu, samo u žaru dnevno-političkih ambicija, to neki "zaboravljaju." Onog dana kad me "smenu" verovatno ću pošišati travu ispred kuće, pogledati dobar film, prošetati se do "sela" na piće sa prijateljima...
S druge strane se stvara atmosfera, da se u ovom slučaju pravi neka vrsta presedana, pa sam izgleda ja prvi koji nemam završen fakultet, što je blago rečeno smešno.Slična rasprava je vodjena i prošlog leta prilikom mog imenovanja.
I!
Da li sam ja sa svojim kolegama nešto loše uradio?
Da li se neko od kritičara mog "lika i dela" potrudio da se zainteresuje za programe i manifestacije koje su održane ovih godinu dana.
Da li se zapitao u kom smislu može da doprinese ili pomogne, naravno moralno, da recimo prisustvuje izložbi čoveka koji je izlagao 450 puta na svim kontitentima.
Ne!
Živ bio Srbobrane, gde god da si!

Vladimir Mudrinski

Александар Шијачић је рекао...

Драги Владимире,
Твој имењак Николић има врло мало везе са мојим текстом. Готово никакве.Мислим да то није у првом плану, али не оспоравам ти право да ти то тако читаш.
У тексту сам већ написао да немам ништа против да будеш изабран за директора Дома културе.Немам ништа против ни да се Статут мења. Није то Свето писмо, па да не сме да се дира.С друге стране јако добро знам шта је Дом културе урадио за ових годину дана колико си ти директор.Очигледно је да имаш жицу за културу. Зато немој да се предајеш и само напред.
Хвала ти што си се јавио. Надам се да ћемо у будућности заједнички водити битку за право на различитост и да ћемо је добити. Да сви имамо једнаке шансе и да наше место у друштву одређује наш рад и дело које остављамо иза себе.

Анониман је рекао...

Odavno nisam u selu ali mogu da izjavim samo da mi je Vlada Mudrinski uvek bio simpatican i kul faca a Sale antipaticni pozer. Kakve veze ovo ima sa blogom? Nikakve. Ovo dobacih tek onako u prolazu. Nemojte se ljutiti. Samo sam malko "razlicit".

Александар Шијачић је рекао...

Posto si ocenio Vladu, mene, a bogami i sebe, nemam nista da dodam. Idem sad da nastavim da poziram. :)

Анониман је рекао...

Ajde, samo pazi da se ne ušineš. Nije da imam nešto protiv tebe ali jednostavno, taki su mi utisci, šta češ jebežga, ne moš se svakom dopasti ma kolko se trudio.

Александар Шијачић је рекао...

Ако ми дозвољаваш да се вратим на тему блога.Нисам ја тако битан лик да би о мени водили неке смислене расправе. Али о дискриминацији и друштву у коме ћемо сви имати једнаке шансе, без обзира на "различитости" врло радо ћу наставити овај дијалог.Да ли ти, пријатељу незнани, подржаваш ту врсту дисквалификације коју су Радикали користили за скупштинском говорницом? Да ли наше "различитости" треба да одређују наш положај у друштву, или стручност, ентузијазам, таленат, рад, то ми реци?
П.С.
Само немој о мени тако ти Бога, стварно ме не занима ко ти је симпатичан, а ко није.

Анониман је рекао...

Dragi moj nesimpaticni druze. Razglabanje o prihvatanju i neprihavtanju razlicitosti ti dodje kao reklama za LAV pivo: ili jesi ili nisi. Tako da nikakvo razglabanje nece nikome promeniti misljenje jer bi se u suprotnom vec dosta toga promenilo. Dodje mu da je razglabanje o razlicitostima isto toliko smisleno kao i razglabanje o tvojoj (ne)simpaticnosti. Daklem, nisam homofob ni nacionalista ni sovinista i bla bla bla... nego sve potpuno suprotno od toga (osim sto nisam gej - samo to mi jos fali pa da budem 100% "levak" :-D ) i sta onda? Nista. Da dodam samo jos nesto opet malo off topic ali sta ces... muka mi je od novopecenih "pravoslavaca" koji se ponasaju u najmanju ruku kao sektasi i nervira me SPC koja precutno podrzava ultra-desnicu pa samim tim i tvoj novi blog o Svetoj Petki i statijaznam...ide mi na zivac. Toliko.

Александар Шијачић је рекао...

Мени се чини да се доста тога променуло и мења се свакодневно. Неки пут су те промене по мојој вољи, неки пут нису, тачније најчешће нису. Текст због кога смо почели ово дописивање је само кап у мору и свестан сам да не може да направи неки спектакуларан "прелом мозга". Ето, дадох себи за право да кажем да се не слажем са конкретним радикалским ставом. Ако је то некоме разглабање, ако сам због тога неком несимпатичан и то је у реду.Спреман сам то да прихватим, али ћу сваки пут реаговати на ту врсту јавног говора у мом окружењу.
П.С.
Не знам какве везе има мој текст о Св.Петки са ултрадесницом?!

Анониман је рекао...

Ne, ne, ne. Nisi me razumeo. Ni ja se ne slazem sa radikalskim baljezgarijama i bljuvotinama. Treba reagovati naravno ali jos smo daleko od diskriminacije zbog razlicitosti. Ono sto treba odma da resavamo je diskriminacija zbog postenja i doslednosti pa cemo doci do ostalih, da ih tako nazovem, "nijansi". Kad me ne budu gledali kao da sam moron zbog toga sto npr. nisam hteo da pomognem nekoj hulji da opere pare i uzmem sebi procenat onda cu reci da se nesto promenilo. Ne zanimaju me pamfleti i velika pametovanja, zanima me vrednost koju covek vidi ili ne vidi u tome sto nece biti skot i sto ce gledati bar tri cm dalje od svog nosa. Nemam bas mesta ovde pa cu skratiti pricu...Jbg. nema mesta da obrazlozim ono za Sv.Petku. Drug' put. Ajd.

Александар Шијачић је рекао...

Не слажем се да "нијансе" треба да чекају. То је суштина, баш у нијансама.Па шта ако те неко гледа као да си морон? У чему је проблем?Знаш у чему је проблем - проблем је што су и морони дискриминисани у овом друштву због своје различитости, само ти то не осећаш све док на себи не препознаш поглед који ти каже - Ти си морон, а то те боље од било чега у једном оваквом друштву где је различитост мана, а не нормална ствар, дискриминише.И дај мајке ти, какве везе има мој текст о Св.Петки са ултрадесницом???

Анониман је рекао...

Ajde da zavrsimo. Procitaj ponovo zbog cega me nervira tvoj post o Sv.Petki. Evo ponovicu: SPC otvoreno podrzava ultradesnicarske organizacije a istovremeno gledam kako su odjedared svi postali pravoslavci i vernici i sve to mi se gadi. Dakle, ukoliko SPC eksplicitno ne stane protiv ultradesnice ta ista Sv.Petka ima potencijal da zavrsi na majici nekog siledzije. S obzirom na to najnovije shvatanje i upraznjavanje religije ne bi se cudio da se to i desi. Svi smo culi na koji nacin celnici SPC svoje "stado" savetuju i spominju sodome i gomore sto je u atmosferi koja se stvorila oko parade ponosa zvucalo kao license to kill. Dakle, nisam JA stavio znak jednakosti izmedju tvog bloga i ultradesnice nego me u sirem kontekstu eksplozije religioznosti u srbiji blog takve sadrzine iritira i to sam i napisao. Dalje, tvoje polemisanje je ljigavo jer se pravis da nisi razumeo i na vrlo fini (tebi svojstven) nacin podjebavas ili stvarno nisi razumeo...???. Da zaista zastupas cvrst stav, pisao bi i govorio drugacije. Ne izrazavas stav. Ne stojih cvrsto ni na jednom stanovistu nego opipavas i zelis da se nametnes kao predstavnik neke tzv. elite u tom nasem nesretnom selu a da nemas realni potencijal i harizmu za to nego samo prost koristoljubivi motiv i sredstvo kao sto je srbobran.net kojim to pokusavas da postignes. Na kraju krajeva, tvoja koristoljubivost je vrlo ocigledna jer na sajtu koji nudi komercijalne usluge trazis donacije preko moneybookers-a. Alo! Mislis da je neko stvarno blesav? Zavrsavam. Sad znam zasto si mi uvek bio antipatican. Imam zelju da se potpisem ali ipak necu jer bi to znacilo dalje objasnjavanje i gnjavazu. Over and out.

Александар Шијачић је рекао...

Уз поздрав и прихватање твоје жеље да завршимо ову полемику желим да ти се захвалим што си овај блог учинио занимљивијим. Путуј Игумане и не питај за манастир.

Анониман је рекао...

Sale,svaka ti cast!
Pratim tvoje dopisivanje sa anonimusom i jedino sto mogu, odajem ti priznanje!Strpljiv si covece i za moj ukus preterano tolerantan !Ali to si ti.
Pozivam te na kafu a usput da ti kazem ko je anonimus jer on ima zelju da se potpise ali....
Ostavio je pecat i potpis iz kog se cita da je :
Covek bez stava,ne stoji cvrsto ni na jednom stanovistu,zeli da se nametne ovom nasem nesretnom selu kao predstavnik tkz. elite , nema realni potencijal ni harizmu ,koliko god se trudio ostace anoniman u svakom smislu. "Krasi ga" samo prosto koristoljublje (provalili su ga ), antipatican.Jednom recju gubitnik , neostvaren covek.Beda u moralnom smislu.Mada podsvesno, definisao je sebe sasvim precizno.Mozda i znas o kome se radi , posto ja znam.Sve ove gluposti i kvalifikacije na tvoj racun izneo je pred..... da bi se uslihtao.
Ipak vidimo se na kafi,jer sam vrlo blizu da napisem ime i prezime.
Pozdrav

Anonimus, podsvest je mocno oruzje u rukama coveka.Nazalost, malo je onih koji ga znaju pravilno iskoristiti.